Γιατί ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα

ME_1Ιερού Χρυσοστόμου

Όπως οι κυβερνήτες και οι δρομείς και οι αθλητές όταν φτάνουν στο τέλος τότε πιο πολύ ο καθένας από αυτούς επιτείνει την προσπάθειά του και την αγρυπνία του, με τον ίδιο τρόπο και εμείς, επειδή φτάσαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα με την χάρη του Θεού , τώρα πολύ να επιτείνουμε τον δρόμο της νηστείας, και τις προσευχές μας πιο δυνατές να τις κάνουμε και με πιο μεγάλη ακρίβεια να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας, και με πιο πολύ ζήλο να εργαστούμε καλές πράξεις, απλόχερη και πρόθυμη την ελεημοσύνη , την επιείκεια , την πραότητα και κάθε άλλη αρετή, ώστε μ' αυτά τα κατορθώματα να φτάσουμε στην κύρια ημέρα της Ανάστασης και να γευτούμε την αγάπη του Δεσπότου μας Χριστού.

Μεγάλη την ονομάζουμε την Εβδομάδα όχι γιατί οι ημέρες της έχουν πιο πολλές ώρες , ούτε επειδή έχει περισσότερες ημέρες˙ τις ίδιες ημέρες έχει αυτή η εβδομάδα όπως και οι άλλες. Τότε γιατί την ονομάζουμε μεγάλη; Επειδή μεγάλα και απόρρητα αγαθά συνέβησαν μέσα σ'αυτήν. Την εβδομάδα αυτή ο χρόνιος πόλεμος λύθηκε, ο θάνατος σβήστηκε, η κατάρα αφαιρέθηκε, η τυραννία του διαβόλου διαλύθηκε, τα σκεύη του αρπάχτηκαν, ειρήνευσε ο Θεός με τους ανθρώπους, άνοιξαν οι ουρανοί, οι άνθρωποι με τους αγγέλους αντάμωσαν, ενώθηκαν τα διεστώτα, τα τείχη έπεσαν, οι κλειδαριές άνοιξαν, ο Θεός της ειρήνης ένωσε τον ουρανό με την γη.

Γι αυτό και την ονομάζουμε Μεγάλη Εβδομάδα, επειδή τόσο μεγάλο πλήθος δωρεών μας χάρισε ο Δεσπότης μας Χριστός. Γι’ αυτό και πολλοί επιτείνουν την νηστεία και τις αγρυπνίες και τις ιερές παννυχίες, και κάνουν ελεημοσύνες και έτσι με ό,τι κάνουν δείχνουν την ευλάβειά τους που έχουν για την εβδομάδα αυτή. Αν ο Κύριος μας δώρισε μέσα στην εβδομάδα αυτή τόσα αγαθά, πως εμείς να μην αποτίσουμε, όσο μπορούμε , σεβασμό και τιμή;

Απόδοση Αρχιμ. Σεβαστιανού Τοπάλη 


Εκτύπωση   Email