ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ (26/11/2014)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του οσίου και Θεοφόρου Στυλιανού του Παφλαγόνος στην ενορία μας.

Την παραμονή το βράδυ τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «όλοι οι γονείς πρέπει να κάνουν βίωμα το παράδειγμα της ζωής του Αγίου Στυλιανού ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της προσευχής υπέρ των παιδιών τους».

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γραδούλα.

Την ακολουθία της αρτοκλασίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αρχιμ. Χρυσόστομος Νάσης, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Στέφανο Ντάκο. Στο σύντομο κήρυγμά του ο π. Χρυσόστομος παρότρυνε όλους τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά στην εκκλησία από την μικρή ηλικία. Μετέφερε δε και τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Τρικάλων για την απόφαση να καθιερώσουν τον Άγιο Στυλιανό ως προστάτη του Συλλόγου και να τιμάται από φέτος και κάθε χρόνο από τα μέλη του η μνήμη του στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.

Στον εσπερινό υπό την χοραρχία του Λαμπαδαρίου του Ναού μας κ. Γρηγορίου Κορκακάκη έψαλλαν μελωδικά οι ιεροψάλτες Κωνσταντίνος Ευαγγελακόπουλος, και Νεκτάριος Παιδής. Την κυριώνυμο ημέρα τον κ. Γρηγόριο Κορκακάκη βοήθησαν ο πρωτοψάλτης Γεώργιος Μπομπόκας και ο ιεροψάλτης Νεκτάριος Παιδής.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση μαθητών σχολείων στον Ιερό Ναό όπου παρακολούθησαν υποδειγματικά την Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλα τα παιδιά συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το παρεκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού βρίσκεται εντός του ναού της Παναγίας Επισκέψεως στο βόρειο τμήμα του Γυναικωνίτη, διαμορφώθηκε δε, κατά την μαρτυρία του αείμνηστου εφημερίου Κωνσταντίνου Βενδίστα, από την τρικαλινή οικογένεια Τζάνα (πριν από το 1940). Μονόκλιτο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο (1960) και εικόνες του μοναχού Παχωμίου (1961). Στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι εικονίζεται ο Άγιος Στυλιανός, δια χειρός Δ. Ραυτόπουλου (1927).

Κάθε Παρασκευή απόγευμα ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου, ενώ τελούνται συχνά Θείες Λειτουργίες από ευλαβείς χριστιανούς που επικαλούνται τις πρεσβείες του Αγίου, ο οποίος έχει το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.