ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ (2013)

Θεσμός έγινε πλέον για την πόλη των Τρικάλων η Πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως. Για δέκατη χρονιά φέτος με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ενορία τίμησε τον Άγιο Ιωάννη με διάφορες εκδηλώσεις.

Την παραμονή το βράδυ τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία προεξάρχοντος του προϊσταμένου του Ιερού Ναού και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Ντάκου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας αναλύοντας τον βίο του αγίου ο οποίος έγινε προστάτης πάντων των ζητούντων την βοήθειά του.

Τις ημέρες αυτές όμως η σκέψη όλων βρίσκονταν και στα παιδιά μας που διαγωνίζονταν στις Πανελλήνιες ή προαγωγικές εξετάσεις. Έτσι τελέστηκε Ειδική Παράκληση για τους διαγωνιζομένους μαθητές και μαθήτριες αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι νέοι μας σήμερα στα δύσκολα απευθύνονται μόνο στο Θεό. Αυτό έδειξε η μεγάλη συμμετοχή νέων της Ενορίας και όχι μόνο σ’ αυτήν την Ειδική Παράκληση.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους ιερείς π. Γεώργιο Γραδούλα και π. Βασίλειο Πλιάτσικα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας αναλύοντας ένα σύγχρονο συγκλονιστικό θαύμα που έκανε ο άγιος στον Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. 

Συγκινητική ήταν η προσέλευση μαθητών ενός εκ των νηπιαγωγείων της ενορίας μας στον Ιερό Ναό όπου παρακολούθησαν υποδειγματικά την Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλα τα παιδιά συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Πανήγυρις αυτή καθιερώθηκε προς τιμήν του Αγίου, αλλά και προς τιμήν των Μικρασιατών αδελφών μας, μιας και η περιοχή της Πλατείας Συνοικισμού ανήκει ενοριακά στην Παναγία Επίσκεψη. Έκδηλη ήταν η συγκίνηση των γεροντότερων, εκ Μικράς Ασίας, για την καθιέρωση αυτής της εορτής και αυτό φάνηκε από την αθρόα προσέλευση τους και τις δύο ημέρες της εορτής. Άλλωστε έχουν νωπές τις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Άγιε Ιωάννη «Αίτησε ειρήνην παρά Θεού, πνευμάτων γαλήνην, μέχρι τέλους υπομονήν· ψυχών σωτηρίαν, ημίν τοις σοίς ικέταις, τοις εφημούσι πόθω τα σα θαυμάσια» (Μεγαλυνάριο της Παρακλήσεως του Αγίου).

Στην συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από την ακολουθία του εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.