diax30

16012017

Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο έτος; Το κράτος μας πηγαίνει καλύτερα; Η Ευρώπη πηγαίνει καλύτερα; Και βέβαια δεν εννοούμε μόνον οικονομικά αλλά και πνευματικά. Το 2016 λιγόστεψε η αμαρτία; Λιγόστεψαν οι πόλεμοι; Λιγόστεψαν οι μετανάστες; Λιγόστεψαν τα διαζύγια; Λιγότερα τα παιδιά που πληγώθηκαν από τον χωρισμό των γονέων τους;

Το μεγάλο ελάττωμα του γένους μας είναι η διχόνοια. Τόσο δύσκολο είναι οι πολιτικοί μας να μαζευτούν σ’ ένα τραπέζι και να αποφασίσουν όλοι μαζί πώς θα βάλλουν ένα τέλος στον διασυρμό της χώρας μας από τους δούλους του χρήματος Ευρωπαίους. Νοιώθω πως όλους μας, λαός και πολιτικοί, το μόνο που μας νοιάζει και μας ενδιαφέρει είναι με ποιόν τρόπο δεν θα χάσουμε τον έστω κουτσουρεμένο μισθό μας.

Πού είναι το ενδιαφέρον μας για την παιδεία, για τον πολιτισμό, την μουσική, την δημιουργία στις τέχνες; Τετρακόσιες χιλιάδες νέοι με ταλέντο σε διάφορες επιστήμες έφυγαν στο εξωτερικό. Δυστυχώς το ποιο σίγουρο είναι πως θα παραμείνουν εκεί. Η μητέρα πατρίδα διώχνει τα παιδιά της.

Η μητέρα πατρίδα ακόμη δεν μπορεί να αποφασίσει εάν αγαπά την Ορθοδοξία ή όχι. Και η τωρινή κυβέρνηση και η προηγούμενη και η επόμενη προσπαθούν με νόμους να διευκολύνουν την αμαρτία. Θα προωθήσουν λένε και την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε αυτό να γίνεται ακόμη με πιο εύκολο τρόπο. Τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει από την «πρόοδο». Ζήτω η «ελευθερία» του ήθους.

Δυστυχώς λίγοι είναι και οι νέοι που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία και την γεωργία. Και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες όλοι αγωνιζόμαστε πως θα βολέψουμε τα παιδιά μας σε μια καρέκλα στο δημόσιο. Οι καφετέριες πάντως είναι πάντοτε γεμάτες. Τι θα γίνει όταν η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς χαθεί; Γέμισε η κοινωνία μας καταθλιπτικούς νέους που περιμένουν να κάνουν τα χαρτιά τους για ένα εξάμηνο πρόγραμμα σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Με τέτοια ανεργία ποιος νέος να παντρευτεί; Ποια νέα οικογένεια να κάνει πάνω από ένα παιδί; Σβήνει η πατρίδα μας αφού καμιά μέριμνα δεν υπάρχει για τις πολύτεκνες οικογένειες. Τα παιδιά, η ελπίδα του γένους μας, θεωρούνται βάρος και για το κράτος αλλά δυστυχώς και για ορισμένους γονείς που δεν θέλουν να στερηθούν τις διάφορες ανέσεις τους.

Η Μητέρα Εκκλησία μας στην αρχή του έτους προβάλλει μια προσωπικότητα που βροντοφωνάζει στους ανθρώπους να μετανοήσουν και να βαπτιστούν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Μπορούμε και εμείς σήμερα να αναβαπτιστούμε με την μετάνοιά μας. Και ο Ιησούς, διαβάζουμε στο ευαγγέλιο μετά την εορτή των Φώτων, όταν έμαθε ότι συνέλαβαν τον Ιωάννη πήγε και έμεινε στην Καπερναούμ στις όχθες της λίμνης Γεννησαρέτ και από τότε άρχισε να κηρύττει «μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού». Ο Πνευματικός νόμος, ο μόνος νόμος που δεν θα διαψευστεί, μας καλεί να αλλάξουμε μυαλά, διότι εάν ο καθένας μας δεν διορθώσει τον εαυτό του οι μέρες που έρχονται μάλλον θα είναι δυσκολότερες.


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ