122016

001Εξέχουσα τιμή αποτελεί για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, αλλά και για την ενορία Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων η μεταφορά στα Χανιά της Ιεράς, Χαριτοβρύτου και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της επονομαζομένης «ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ».

Το ιστορικό αυτό γεγονός συντελείται κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού προς τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο να μεταφερθεί η Ιερά Εικόνα προς ευλογία και αγιασμό του φιλοχρίστου λαού των Χανίων επί μία εβδομάδα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου προκειμένου να συνεορτασθεί κατά την εορτή της μνήμης Αυτού την 9η Νοεμβρίου 2017.

Η παράκληση αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού έγινε ασμένως ομοφώνως αποδεκτή από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Την Ιερά Εικόνα θα μεταφέρει στα Χανιά ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γραδούλας.

Κατά την διάρκεια της εκεί παρουσίας της Ιεράς Εικόνος θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες με αποκορύφωμα την ιερά Λιτάνευση της Εικόνος στην πόλη των Χανίων την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου.

Η πάνσεπτος, χαριτόβρυτος και Θαυματουργός εφέστιος εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως» (διαστάσεων 1,20Χ,0,75 εκ.), η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, είναι από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλεως των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης.

002Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην Εικόνα ιστορήθηκε το έτος 1781 από τον ξακουστό αγιογράφο Αθανάσιο εκ Κορυτσάς. Η Εικόνα προέρχεται από προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός περικαλλής Ναός.

Φιλοτεχνήθηκε με ασήμι το 1896 μ. Χ. από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, που καταγόταν από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου, και καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. Τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.

Ενώπιον της εφεστίου εικόνος εψάλη στις 23 Αυγούστου 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.

Η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας «Επισκέψεως» εορτάζεται πανηγυρικά κατά τήν Κυριακή των Μυροφόρων και λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου.

Η φήμη της να βοηθάει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως Ρώσοι και Σέρβοι.

004

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Ἦχος δ΄ Ὁ ὑψωθείς

Τῆς Παναγίας Ἐπισκέψεως πάντες, σεπτήν Εἰκόνα  προσκυνοῦντες ἐν πίστει, ἀπό ψυχῆς βοήσωμεν αὐτῇ ἐκτενῶς· Δέσποινα ἐπάκουσον προσευχάς τῶν σῶν δούλων, σπεῦσον ἐξελοῦ ἠμᾶς ἀπό πάσης ἀνάγκης, τῶν θλιβομένων γάρ ἐπίσκεψις σύ εἶ· καί ἀσθενούντων ταχεῖα ἀντίληψις.

ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ

Ἦχος πλ. δ΄ Τῇ ὑπερμάχῳ

Τῆς Θεοτόκου τήν Εἰκόνα προσκυνήσωμεν, καί πρός αὐτήν τάς ἰκεσίας ἀναπέμψωμεν, ἐπισκέπτεται γάρ πάντας καί εἰσακούει, προσευχάς τῶν προστρεχόντων μετά πίστεως καί πληροῖ τῶν αἰτημάτων πληθύν ἄπασαν. Πρός ἥν κράζομεν· Χαίρε πάντων Ἐπίσκεψις.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Ἐπίσκεψαι Μῆτερ ὡς ἀγαθή, καί ρῦσαι ἐκ βλάβης καί παντοίων ἀσθενειῶν, τούς ἀσπαζομένους τήν θείαν σου Εἰκόνα, καί ἐπικαλουμένους τήν σήν βοήθειαν.

 

footer 01


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ